GLOW UP!

Programma Do Good & Feel GoodIedereen kan het verschil maken
GLOW UP! Jeane

Iedereen kan het verschil maken

Jeane is oud-GLOW UPPER! en deed zowel mee aan het programma Impact Ondernemen van Starters4Communities als het programma Do Good & Feel Good van Netwerk Nieuw Rotterdam. Super leuk én handig want nu kon ze ons over beide wat vertellen! Ze begon in september 2021 met GLOW UP! en heeft ondertussen haar MDT certificaat al in ontvangst mogen nemen. Jeane vertelt:

‘Ik was bezig met een studie Creative Business die ik niet zo leuk vond. Ik was op de achtergrond al bezig met het zoeken van een plan B. Toen ik GLOW UP! tegenkwam op social media dacht ik: ‘dat moet ik even onthouden’. Toen ik uiteindelijk besloot te stoppen met mijn studie en ging kijken wat er dan bij mij paste leek GLOW UP! me een fijne volgende stap.

Ik heb me aangemeld via de website en ben naar een infomiddag gegaan. Iedereen was gewoon heel relaxed en open en vertelde me meer over de twee programma’s die je kon volgen. Ik had niet perse iets met ondernemen maar het leek me wel interessant voor de toekomst om tools mee te krijgen als je ooit een eigen bedrijf wil starten. Ik begon dus bij het programma Impact Ondernemen.’

Een toffe introductieweek

‘De eerste week was een hele toffe introductieweek. De eerste dag was ik meteen te laat haha, maar gelukkig ging het de rest van de week wel goed. Het was heel leuk. Allerlei organisaties kwamen een pitch geven en vertellen wat je bij hen kon doen. We leerden elkaar kennen en maakten keuzes voor welke organisaties we aan de slag wilden gaan. Ik koos voor de organisaties De Voedseltuin en Human Kind.’

Groepsdagen en gastorganisaties

‘Op maandagen hadden we altijd trainingen en dan kwamen er mensen langs om ons iets te leren. Ik heb denk ik het meeste gehad aan de training Time Management. Ook was de workshop Design Thinking heel interessant. Want dat heeft me ook geholpen bij mijn opdracht voor Human Kind.

Bij de Voedseltuin hield ik me vooral bezig met leren over tuineren en de permacultuur. Ik wist eerst ook niet wat dat was hoor, maar het gaat erover om de natuur zo veel mogelijk zijn gang te laten gaan. De natuur echt de natuur laten.

Bij Human Kind deed ik mee aan het project Young City Makers. Hier gingen we aan de slag met stadsontwikkeling. We kregen bijvoorbeeld workshops over eetbare planten die je in de stad kunt eten. Of we gingen naar een museum en leerden we over hoe je mensen in de stad op verschillende manieren bij elkaar kunt brengen. Ik weet nu ongeveer welke studie ik wil. Ik zit te denken aan stedenbouw. Dus mijn tijd bij GLOW UP! en mijn ervaring bij Young City Makers staat goed op mijn CV en heeft me alvast laten kennismaken met deze sector.’

Ons eigen project

‘Uiteindelijk gingen we ons eigen idee zelf in de stad uitvoeren. Ons idee was een pop-up restaurant waar je precies kunt zien wat je eet. Dus bijvoorbeeld een tuintje in het restaurant waar je zelf je groenten plukt en je eten maakt. Uiteindelijk hebben we als afsluiting van het project goodiebags gemaakt met kaartjes en informatie over het eten. Dit hebben we aan mensen op straat uitgedeeld.’

Do good & Feel Good

‘Na mijn opdracht bij Human Kind ben ik aangesloten bij een groep van het programma Do Good & Feel good van Netwerk Nieuw Rotterdam. Hier heb ik heel veel mensen leren kennen. Bij Netwerk Nieuw Rotterdam hebben ze heel veel mooie activiteiten en daar ontmoet je veel andere jongeren. Ik deed mee aan trainingen maar ook aan doing good meetings en groeiplaatsen. Dan komt er een ervaringsdeskundige iets vertellen over een bepaald thema. Het is heel interessant. Daarna praat je na over het thema met andere jongeren die er bij de training of meet-up waren.

Bij Netwerk Nieuw Rotterdam ben ik erachter gekomen dat het niet uitmaakt wat je doet, dat je altijd impact kunt maken. Bij de kerstactie bijvoorbeeld ging ik gewoon chocolademelk uitdelen aan een ander. Aan het eind had ik een klein meisje een bloem gegeven en ze was er zó blij mee. En toen deden we er allebei eentje in ons haar. En toen besefte ik me: je kunt iemands dag gewoon maken door zoiets simpels. Iedereen kan dus het verschil maken.’

Jouw tijd, jouw talent, jouw toekomst

mdt logo

GLOW UP! is onderdeel van de MDT.

De Nationale Jeugdraad (NJR), Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), ZonMw, provincies, gemeenten en de Rijksoverheid werken samen aan MDT. Politiek verantwoordelijk voor MDT is staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer informatie: www.doemeemetmdt.nl.