GLOW UP!

Programma Do Good & Feel GoodDe GLOW UP! van Nsondya
Nsondya

De GLOW UP! van Nsondya

Nsondya is oud-GLOW UPPER! en deed mee aan het programma Do Good & Feel Good van Netwerk Nieuw Rotterdam. Ze heeft inmiddels haar MDT certificaat al in ontvangst mogen nemen en kijkt terug op een mooie tijd. Nsondya vertelt ons wat meer over haar ervaring bij GLOW UP!:

‘Ik kende Netwerk Nieuw Rotterdam al en ben via die weg bij GLOW UP! terecht gekomen. Ik zat toen nog op school maar het was corona dus ik had veel vrije tijd over om GLOW UP! te volgen. Ik wist ook niet zo goed wie ik was en wilde graag aan mezelf werken. Ik wilde me graag verder ontwikkelen en erachter komen wat ik wil in het leven en wat ik leuk vindt. Ik kan met trots zeggen dat dat is gelukt! En GLOW UP! heeft me daar heel erg mee geholpen door onder andere de coachingsgesprekken maar ook de trainingen.

Een hele hechte groep jongeren

In het half jaar van GLOW UP! hebben we veel fijne trainingen gehad met de groep. Dan kwamen we samen en werden er hele goede gesprekken gevoerd. Ook al kenden we elkaar voor GLOW UP! nog niet, we zijn tijdens het programma erg hecht geworden. Door de trainingen die je volgt ga je samen meer de diepte in en gesprekken voeren over allerlei onderwerpen en zo leer je elkaar heel snel kennen. Het voelde veilig en iedereen durfde zich open te stellen. Het was een diverse groep van allerlei leeftijden en ik was volgens mij de jongste. Iedereen had ook een andere achtergrond en zo kwam je uit je eigen bubbel.

De training die me het meeste is bijgebleven is: ‘Over de streep’. Toen moesten we met zijn allen in een rij gaan staan en werden er dingen gezegd als: ‘Ik ben ooit gepest’. En als je dat had meegemaakt kon je over de streep stappen. Zo kreeg je momenten van herkenning waardoor je erachter kwam dat anderen hetzelfde als jou hadden meegemaakt. Dat was mooi om te zien, iedereen stond er open voor en het zorgde voor bonding in de groep. We zeiden tegen elkaar: ‘It’s OK dat je dat hebt meegemaakt’. En je kwam erachter dat je niet alleen bent in de dingen die jou ooit zijn overkomen.

Je leert niet alleen de andere jongeren beter kennen maar ook jezelf

Zeker in de stad vind ik het vaak lastig om andere jongeren te leren kennen. Ook al is het druk in Rotterdam en zijn er heel veel mensen, waar leer je nou echt nieuwe vrienden kennen behalve op je opleiding of op je werk? Ik denk dat we ons allemaal weleens alleen hebben gevoeld. Ik zie het ook veel bij jongeren om me heen en het lijkt wel alsof het toeneemt. Als je je minder alleen wil voelen is GLOW UP! echt een goede oplossing.

GLOW UP! is buiten dat je andere jongeren ontmoet ook een traject waar je jezelf kan ontwikkelen. Je kunt daardoor het beste uit jezelf halen. Je kijkt samen met de begeleiders naar waar jij zelf in wil groeien en maakt hier een plannetje voor. Dit deden we samen met vader Michiel en moeder Anita (haha zo noemde wij onze GLOW UP! begeleiders).

Ik vond sommige opdrachten wel heel moeilijk maar ben nu achteraf heel blij dat ik het toch heb gedaan en heb afgemaakt. Hier hielpen de begeleiders dan bij. Ik was namelijk vroeger heel depressief en durfde daar eerst echt niet over te praten. Ik kan dat nu veel makkelijker en dat is iets wat ik heb geleerd door de opdrachten van GLOW UP! Door de training ‘Mijn persoonlijke verhaal’ bijvoorbeeld, waar ik gechallenged werd om naar mezelf te kijken en mijn eigen verhaal op papier te zetten. Dat was echt een eye-opener. Je krijgt door dit soort trainingen en coaching handvatten voor je leven. Het is niet iets wat je op school leert. Dat half jaar was voor mij echt een GLOW UP!’

De stralende Nsondya!

Jouw tijd, jouw talent, jouw toekomst

mdt logo

GLOW UP! is onderdeel van de MDT.

De Nationale Jeugdraad (NJR), Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), ZonMw, provincies, gemeenten en de Rijksoverheid werken samen aan MDT. Politiek verantwoordelijk voor MDT is staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer informatie: www.doemeemetmdt.nl.