GLOW UP!

Programma Do Good & Feel Goodik weet nu écht wat ik wil

ik weet nu écht wat ik wil

Jurian is oud-GLOW UPPER! en deed mee aan het programma Do Good & Feel Good van Netwerk Nieuw Rotterdam. Hij begon in de herfst van 2020 en heeft begin 2021 zijn MDT certificaat in ontvangst mogen nemen. Jurian vertelt ons over zijn ervaring bij GLOW UP!:

‘Ik had een tussenjaar en ik was op zoek naar dingen die ik kon doen zodat ik me niet ging vervelen. Ik wilde mezelf bezig houden. Ik had net een mbo opleiding niveau 2 afgerond en was nog op zoek naar een leuke niveau 3 opleiding. Ik ben toen GLOW UP! gestart en uiteindelijk na GLOW UP! aan een niveau 3 opleiding begonnen.’

Wegwijs worden in vrijwilligerswerk en trainingen

‘Tijdens de introductieweek leerde je de begeleiders kennen en vertelden ze me meer over hun rol binnen GLOW UP! en Netwerk Nieuw Rotterdam. Aan het eind van de week wist je precies met wat voor vragen je bij wie van het team kon aankloppen. Ze vertelden ons over welke projecten en soorten vrijwilligerswerk er allemaal waren en we kregen een soort voorproefje over hoe het is om vrijwilligerswerk te doen door naar verschillende hulpvragers te gaan en hun te helpen met klusjes.

Na de introductieweek kwam je 1 dag in de week bij elkaar voor bepaalde trainingen en was je bezig met zelfontwikkeling. We leerden hoe je het beste om kunt gaan met hulpvragers en we hadden bijvoorbeeld een weerbaarheidstraining over hoe je voor jezelf kunt opkomen of een training over financiën. Ik had er elke keer wel wat aan. De training die me het meeste is bijgebleven is de reanimatietraining die we in Capelle hebben gedaan. Het is sowieso altijd handig om te weten wat je moet doen als zoiets gebeurt.’

Op zoek naar een passend project

Ondanks dat we veel soorten organisaties en projecten langskwamen had ik moeite met het kiezen van vrijwilligerswerk wat bij me paste en wat me leuk leek. Ik had eerst een tijdje huiswerkbegeleiding gedaan maar dat was niet helemaal mijn ding. Ik ben toen samen met mijn begeleiders Anna en Michiel gaan zitten en gezocht naar een oplossing. Toen kwamen ze met het idee dat ze nog wel iemand zochten die tijdens GLOW UP! kon vloggen. Het leek ze leuk om een filmpje te hebben van wat GLOW UP! is en daar werd ik wel enthousiast van. Ik ben toen direct andere GLOW UPPERS! gaan filmen en mocht zelf de video’s editen. Michiel hielp me om een compilatie te maken van alle momenten en het vrijwilligerswerk.

Tijdens de eindviering met alle GLOW UPPERS! en begeleiders hebben we deze compilatie bekeken. Helaas was het door corona online maar het was nog steeds heel erg leuk om terug te zien. Op dat moment wist ik zeker dat ik een opleiding in video wilde gaan doen. Mijn videoproject bij GLOW UP! stond lekker op mijn CV als ervaring en nu wist ik ook nog eens zeker dat ik het super leuk vond om te doen. Daarna ben ik een mbo niveau 3 video productie / film werk begonnen en dat bevalt goed!

Ik leer nog steeds hele leuke mensen kennen

Ook na GLOW UP! ga ik nog steeds wel vaker naar de groeiplaatsen van Netwerk Nieuw Rotterdam. Daar ga je met meerdere jongeren en 1 begeleider samen praten over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe ga je om met eenzaamheid?’ of ‘Hoe ga je om met verschillende culturen?’. Je leert daar echt hele leuke mensen kennen en je eet ook van tevoren allemaal samen. Dat is altijd gezellig.

Ook sluit ik weleens aan bij groepsactiviteiten van Netwerk Nieuw Rotterdam zoals bijvoorbeeld survivallen bij Outdoor Vally na de lockdown. Dat was echt heel erg leuk. Daarvoor gingen we ook samen hapjes eten en gezellig met elkaar praten. Dat vond ik het allerleukste activiteit tot nu toe.

Jouw tijd, jouw talent, jouw toekomst

mdt logo

GLOW UP! is onderdeel van de MDT.

De Nationale Jeugdraad (NJR), Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), ZonMw, provincies, gemeenten en de Rijksoverheid werken samen aan MDT. Politiek verantwoordelijk voor MDT is staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer informatie: www.doemeemetmdt.nl.