GLOW UP!

De GLOW UP! van Sumit

Sumit deed dit jaar mee met GLOW UP! met het Impact Ondernemen programma van Starters4Communities. Hij heeft zijn MDT-certificaat deze maand in ontvangst mogen nemen en kijkt terug op zijn GLOW UP! als een heel leerzame periode. Sumit vertelt ons wat meer over zijn ervaring bij GLOW UP!.

‘Ik was geslaagd van mijn mbo 4 opleiding Ondernemer Retail maar had geen zin om direct full time te gaan werken. En om verder te gaan studeren trok me ook niet zo. Toen zag ik GLOW UP! voorbij komen op Instagram en dacht ik: ‘Waarom niet?’. Het was wel echt out of my comfort zone. Het is iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan maar het leek me een goede afwisseling naast parttime werken. Ik werd eigenlijk direct gebeld, werd uitgenodigd en ben toen vrij snel begonnen.

Een totaal andere wereld

Ik wist dus niet zo goed wat ik ervan moest verwachten maar ben blij dat ik het gedaan heb. Ik heb er veel van geleerd en het was heel goed voor mijn netwerk. Zo heb ik meegelopen bij Verse Grond, een bedrijf in Barendrecht die aan Placemaking doet voor een nieuwbouwwijk. De mensen die ik daar heb leren kennen, de investeerders bijvoorbeeld, waren mensen die ik anders nooit tegen zou zijn gekomen. Je komt dan echt even in een ander wereldje terecht.

Verder hebben we veel trainingen gehad waar je jezelf verder kunt ontwikkelen. Deze volgden we dan iedere maandag met de hele groep. We kregen dan trainingen over ondernemen, communicatie, hoe je omgaat met verschillende soorten mensen en over manieren van denken zoals Design Thinking. Het was ook fijn dat alle jongeren er vrijwillig waren. Dat is wel anders dan op school, dan is iedereen veel meer gemotiveerd. Er waren wel een paar jongeren die vanuit hun stage bij GLOW UP! terecht waren gekomen, maar zij zeiden ook dat dit wel echt de beste stage is die je kunt hebben.

Sociaal ondernemen en mijn kapperszaak

Naast GLOW UP! werk ik parttime als kapper. Ik heb thuis mijn eigen kapperszaak opgezet. Door het programma Impact ondernemen van GLOW UP! krijg je ook wel echt een andere kijk op je eigen onderneming. Ik wist eerst niet eens wat sociaal ondernemen was en nu heb ik er veel ideeën over en ben ik erachter gekomen wat je er allemaal mee kunt doen. Je gaat er vanzelf wel over nadenken wat je kunt betekenen voor de maatschappij en krijgt heel veel inspiratie door alle verschillende trainers en sprekers die langskomen die allemaal over hun eigen sociale onderneming vertellen. Je manier van denken veranderd erdoor en je gaat je bewuster worden van de wereld om je heen. Het lijkt mij bijvoorbeeld heel tof om ooit met mijn kapperszaak daklozen een gratis knipbeurt te geven of om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen of een keer een gratis knipcursus of opleiding te geven. Dus naar huis met veel inspiratie, plannen en ideeën.’

Jouw tijd, jouw talent, jouw toekomst

mdt logo

GLOW UP! is onderdeel van de MDT.

De Nationale Jeugdraad (NJR), Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), ZonMw, provincies, gemeenten en de Rijksoverheid werken samen aan MDT. Politiek verantwoordelijk voor MDT is staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer informatie: www.doemeemetmdt.nl.